Welkom bij Paul's Karpersite

Voeren en Spodden

Voeren en Spodden



Auteur: Gerard van Ewijk


:: Spodden is het(meestal regelmatig) voeren van vaak grote hoeveelheden partikels en pellets boilies dmv een spod(voerraket)op een compacte of wijd uit gestrekte plek.Als je voerplek aanlegt lijkt simpel en het kan ook simpel zijn maar als je het goed wil doen is het zeker niet simpel. De simpele manier is gewoon willekeurig een plekje uitzoeken en beginnen voeren. De moeilijkere manier is meer doordacht en zal je uiteindelijk meer opleveren.
We do it the hard way...

:: Voor we beginnen met voeren moeten we dus eerst een mooie stek uitkiezen. Hiervoor breng je eerst enkele uren observerend aan het water door. Je let hierbij op activiteit van de karper. Zie je de karper regelmatig springen, rollen dan zit je tot hiertoe al goed. Let wel op dat de karper niet noodzakelijk ver uit de kant moet zitten, maar dat je ook de kanten goed observeert. Laat onze vriend zich nu tijdens je observaties niet zien , kies dan een plek die aantrekkelijk zou zijn bv: rietkragen, lelievelden, overhangende bomen,... Maar ook onderwater kan je interessante plaatsen aantreffen. Om deze te vinden gaan we peilen.
Peilen kan op verscheidene manieren: met een visvinder in een bootje, met de vaste stok vanaf de kant of met een peilhengel. Je monteert gewoon de volgende montage, werpt ze op de plaats waar je wilt peilen en meet dan de diepte door draad te lossen. Let op: om dit nauwkeurig te doen ben je vlug enkele uurtjes kwijt. Tijdens het peilen maak je in een notitieboekje wat aantekeningen die je later zeker kan gebruiken..Dit peilen kan ook over grotere afstanden gedaan worden,zonder boot en dieptemeter want niet iedereen heeft deze spullen tot zijn beschikking. Het gebruik van gevlochten lijn is aan te bevelen omdat deze meer registreert dan een nylonlijn. Een stevige 2.75 hengel van 12 ft zal het peilwerk met gemak kunnen verrichten. Daarbij een goede molen naar eigen keuze.

P.S
:: Deze montage kan je later ook gebruiken als markering van je visstek en als richtpunt voor het aanvoeren ( spodden)van het aas.
We hebben een plaats gevonden, deze zorgvuldig uitgepeilt en in kaart gebracht. Nu is het tijd voor het voeren. Voor je effectief kan gaan voeren kan je jezelf enkel vragen stellen. Met wat moet ik voeren? Hoe moet ik voeren? Hoeveel moet ik voeren? Hoelang moet ik voeren? Enz...

Met wat moet ik voeren?

:: Dit is zeer simpel te bepalen. Je moet voeren met dat gene waarmee je van plan bent op die plaats later te vissen. Ga je bv met vismeelboilies vissen dan moet je voorvoeren met dezelfde vismeelboilies. Maar wat als de karper geen boilies kent? Wel dan ga je deze eerst introduceren. Je voert in het begin veel partikels bv een duivenvoer of gekookte maïs en een beetje van je boilies. Na een dag of 3 voeren verhoog je het aantal boilies en verminder je het aantal partikels en zo ga je verder tot je uiteindelijk bijna uitsluitend met boilies voert. Je kan natuurlijk altijd partikels blijven bijvoeren omdat deze goedkoper zijn. De keuze van je voer hangt ook af van de aanwezigheid van witvis. Sommige voersoorten zijn niet zo witvisbestendig als de andere... Hou hier dus ook rekening mee! ( of een instant sessie kan ook heel veel leuke vis opleveren)

Hoe moet ik voeren?

:: Ik persoonlijk voer in het begin heel gespreid en krimp dan langzaam in tot aan de eigenlijke voerstek. Ik doe dit vooral om zo een groter deel van het water met mijn aas te voorzien en zo dat de karper mijn voer herkennen als veilig. Je kan natuurlijk ook van in het begin heel compact voeren of juist omgekeerd. Dit kan op verschillende manieren maar ik kies eigenlijk altijd voor het spodden omdat ik dan compact of verspreid kan voeren. Ook in het te voeren aas kan ik gemakkelijk een keuze maken omdat de spod ( beetraket) alles kan verplaatsen met enige aanpassingen ( trucs) is dat geen probleem of dit nu boilies zijn of maïs, duivenvoer, hennep, alles is mogelijk.
Voor het spodden zal je een paar dingen aan moeten schaffen.
Beginnende met een stevige 12 ft spodrod deze beginnen bij een tc ( test curve ) vanaf 4 lb. deze lopen door tot 8 lb. Mijn persoonlijke keuze begint bij 5 lb. ( free spirit ) dit omdat ik een volle spod tot over een afstand van 80 / 100mtr wil weg zetten. Ook gebruik ik een 8 lb. ( century) als de afstanden 100mtr + moeten zijn.( note : ook mijn karperhengels zijn dan aangepast op het lange afstand vissen denkende aan 13 ft hengels 3.00 lb. of zwaarder)De molen is een zeer persoonlijke keuze die je moet maken. Er zijn diverse goede molens op de markt ik zou kiezen voor een molen met grote spoel en dus een snelle inhaal snelheid. Dan de lijn,dat is een moeilijk onderwerp daar kan je een paar opties voor gebruiken :
De hoofdlijn van nylon 0.30 de voorslag 30/50 lb. Korda extra tough shockleader minimaal 1,5x de hengel lengte.
De hoofdlijn van nylon 0.30 de voorslag 30/50 lb. Korda arma-kord minimaal 2x de hengel lengte.
De hoofdlijn van gevlochten lijn 0.15 de voorslag 30/50 lb. Korda arma-kord minimaal 2x de hengel lengte.
De hoofdlijn van gevlochten lijn 0.15 de voorslag 30/50 lb. Korda extra tough shockleader minimaal 2x de hengel lengte.
Mijn ervaring is als er wind staat neem ik de nylon versie. Als er geen of weinig wind staat neem ik de gevlochten lijn versie. Daarin kan je de eind montage zelf bepalen.
Wel raad ik aan om een lederen vinger beschermer te gebruiken ( cast vinger) of een zeer dunne lederen handschoen let daar bij op als je deze aanschaft dat deze wel het lijn gevoel door geeft.
Dan de spod zelf: mijn voorkeur gaat uit naar de Korda Skyliner Spod omdat deze goede eigenschappen heeft. Deze kan een redelijk aantal boilies verplaatsen en hennep, maïs, tarwe, tijgernoten etc., pellets en gebroken boilies is ook geen probleem voor deze spod. Beter gooit dan welke andere voerraket zeer weinig voer verliest tijdens de vlucht weinig hinder ondervindt van zijwind Door de unieke geplaatste vleugels tegen over elkaar een uniek vlieg vermogen heeft. Het unieke gatenpatroon zorgt er letterlijk voor dat de spod praktisch zonder weerstand over het water glijdt. Deze eigenschappen alleen al maakt deze spod beter dan menig ander.

:: Dan het spod techniek waar je toch wel rekening mee moet houden is dat het niet een van de lichtste klusjes is. Bepaal de te bevissen plek met de peilhengel / markerhengel. Of de gevonden hotspot waar men het aas wil deponeren. Maak een markering op de grond ( bankstik o.d) zet je voet er tegen, naast je zet je het te voeren aas soort en maak een proefworp. Als deze goed is uitgevoerd zet dan de lijn in de clip zo bepaal je dus dat elke worp op de zelfde plaats en afstand terecht komt. Na de worp de hengel onder een hoek plaatsen van 60 á 80 graden omhoog . Na dat de aanslag ( clip ) aangediend heeft dus de afstand bereikt is de hengel snel naar voren mee geven waarna de spod een redelijk stille landing zal maken op het water. Oefening baart kunst het zal in het begin niet gemakkelijk gaan maar na enige tijd oefenen en proberen zal het steeds gemakkelijker gaan. Wees niet bang voor je materiaal cast gerust vol uit, de hengels zijn er op gebouwd om grote krachten te weerstaan.
Hoeveel moet ik voeren?
Voer je op groot water dan heb je grotere hoeveelheden nodig om de karper te lokken. Vis je bij leliebladen dan hoef je niet veel te voeren, want je bent vrij wel zeker dat er karper komt. Op de dag dat je vissen gaat hoef je niet veel te voeren, hoe sneller de karper je haakaas vindt hoe beter voor jou.( zie: Met wat moet ik voeren)
Hoelang moet ik voeren?
Hier bij gelden 2 mogelijkheden: wil je de karper naar je voerplek lokken of is de karper er al maar wil je hem laten wennen aan je aas. Bij de eerste mogelijkheid zal je langer moeten voeren dan bij de tweede mogelijkheid.
Zo ik hoop dat je wat wijzer bent geworden ivm het aanleggen van een voerplek. Ik wil je nog 2 tips geven: als je na paar dagen je stek eens wilt gaan uittesten en het loopt niet goed, geef dan niet op en blijf doorvoeren! Houd rekening met anderen, bij het aanleggen van je voerplek als er al iemand op die plaats bezig is met voeren zoek dan een andere stek, jij zou het ook niet graag zien dat men op jou stek gaat voeren en gaat vissen.

 

spod2.jpg spod1.jpg





<< April >>
Ma Di Wo Do Fr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Website geschikt voor:


Klik hier voor een PB.


Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de | Login