Welkom bij Paul's Karpersite

Hengels

 

Hengels

 

Materiaalsoorten

:: 90 % van de hengels die je heden ten dage kunt kopen zijn gemaakt van carbon of een compositie van carbon met holglas. De volledige holglas / splictcanehengels worden tegenwoordig nog weinig gemaakt.

:: Een hengel moet de volgende 3 eigenschappen hebben:

1. Goed werpvermogen of te wel de te bereiken afstand
2. Goede haakzetting of wel de reactie v/d hengel bij het aanslaan
3. Goed drilvermogen of wel de wijze van reageren tijdens een dril

:: Hieronder zullen we dieper ingaan om de kreten die hierboven staan, dit om jullie een beter inzicht te geven waar we nu eigenlijk over praten.
Actie van de hengel

:: Met de actie wordt bedoeld met welke snelheid de hengel zich in originele staat herstelt. Deze actie kan snel of langzaam zijn.
Een snelle actie gebruik je bij het zetten en werpen over de lange afstanden en bij gebruik van harde aassoorten (lees boilie)
Een langzame actie gebruik je bij zachte aassoorten en bij het vissen vlak onder de kant zodat je de explosiviteit v/d karper beter op kunt vangen.

Testcurve

:: De testcurve van de hengel zegt iets over de kracht of het gewicht wat nodig is om de top v/d hengel een rechte hoek (90 graden) te laten maken ten opzichte van het achtereind. Deze Testcurve wordt uitgedrukt in LB.
Des te hoger de testcurve des te strakker de hengel blijft bij een belasting.
In frankrijk en bij de lange afstandvisserij worden daarom vaak hengels gebruikt met een testcurve hoger dan 2,5LB.
Voor de kanalen, rivieren en meren in Nederland volstaan hengels met een testcurve tussen de 1,5 en 2.5LB afhankelijk van het soort water waar gevist wordt. Je kunt je voorstellen dat je in een poldersloot op graskarper geen hengel nodig hebt van 3LB
De TC (afkorting van Test Curve) is simpel gezegd het gewicht dat je met de hengel kunt tillen. Dit word op de hengel aangeduid in lbs (1lbs is " 460gram). Dit wil zeggen dat je met een hengel met een TC van 2lbs een gewicht aan de top van de hengel kunt optillen van " 920gram.
Met dit gegeven kunnen we het maximale werp gewicht van een hengel uitrekenen. Deze blijkt ongeveer 30gram te zijn. Dus met een hengel van 1,5lbs kun je een lood gewicht van 1,5 * 30gr. = 45gram met volle kracht wegzetten. Je kunt natuurlijk ook een groter lood gewicht nemen maar dan kun er niet zo hard mee gooien.

Werpvermogen

:: Elke hengel bezit een ideaal werpgewicht, het werpgewicht moet in balans zijn met de hengel.
Zou je een te hoog werpgewicht gebruiken dan zal de hengel overbelast worden met als gevolg ondermaatse werpafstanden (of breuk).
Het tegengestelde kan ook bij een te laag werpgewicht, de buigkracht v/d hengel blijft ten dele onbenut.
Dit gaat natuurlijk niet op in elke tak van de karpervisserij. Het ideale werpgewicht komt vooral ter sprake als we spreken over de lange afstandsvisserij maar is tevens afhankelijk van de situatie.
Het is wel een feit dat hoe hoger de testcurve hoe hoger het werpgewicht dat men kan gebruiken.

Geleideogen

:: Hier kan ik kort over zijn, des te hoger het aantal geleideogen des te beter de hengel over de complete lengte wordt benut (wel meer wrijving dus minder verre worpen) Moderne karperhengels hebben maximaal 7 geleideogen die de hengel bij belasting een mooie curve geeft en verre worpen toelaat.





<< April >>
Ma Di Wo Do Fr Za Zo
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30  

Website geschikt voor:


Klik hier voor een PB.


Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de | Login