Welkom bij Paul's Karpersite

Molens

Molens

 

Molens heb je in verschillende soorten en maten. Hieronder staat hoe deze kunt onderscheiden en wat de specifieke eigenschappen zijn van de molens.

Molens kun je onderverdelen in drie soorten namelijk de volgende:

1. De slip aan de achterkant. Dit is de meest voorkomende variatie op de molens die voor het karpervissen worden gebruikt. Nadeel van deze molens is dat de slip niet zo nauwkeurig is in te stellen. Hierdoor schokt de lijn afname en dit kan lijn breuk tot gevolg hebben. Verder is het tijdens een dril lastig om snel de slip aan passen.

2. De slip voorop. Dit is meestal het geval bij molens voor grote afstanden. Groot voordeel is dat de slip traploos is te verstellen. De spoel zal hierdoor niet schokken bij het laten gaan van de lijn. Je kunt de slip tijdens de dril makkelijk verstellen als dit nodig is.

3. De baitrunner. Dit unieke vrijloop systeem is gemaakt dat je de slip niet iedere keer opnieuw hoeft in te stellen als je hebt ingegooid. Als de karper het aas oppakt ga je door een draai aan de slinger van de zogenaamde baitrunner slip over op de gevechtslip. De gevechtslip kan zich voorop de molen of achterop de molen bevinden.
Het type molen is sterk afhankelijk van het type karpervisserij dat je doet.
Bij het statisch vissen (hengels op de steunen brok lood onder water en wachten maar) word veel al gebruik gemaakt van de baitrunner. Bij het struinen of penvissen meestal een molen met de slip voorop.

 

Capaciteit

Ook belangrijk bij molens is de lijn capaciteit. Meestal hoe groter de molen hoe meer lijn. De lijncapaciteit die een molen heeft moet gekozen worden aan de hand van het bevissen water. Als je op een vijvertje van zo'n 300m2 ga je geen molen nemen met een lijn capaciteit van 300m 0,30mm. Hierdoor word dan alleen maar het bovenste gedeelte van de lijn gebruikt.
Ook wordt hiermee bepaalt hoe groot de kracht op de spoel word als er aan getrokken word.
Als je toch een grotere molen wil zodat je er gemakkelijker mee kunt gooien dan hoef je niet de volledige lijn erop te draaien. Vul dan het begin op met vuldraad en spoel hierna pas de lijn erop. Een volle spoel vergemakkelijkt het ingooien enorm en je hebt minder slijtage aan de molen bij het in draaien.





<< Maart >>
Ma Di Wo Do Fr Za Zo
  1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Website geschikt voor:


Klik hier voor een PB.


Copyright © Paul Lamandassa 2007-2024 | Powered by CMSimple| Template: ge-webdesign.de | Login